UTRKA ZA PREDSJEDNIKE MJESENIH ZAJEDNICA GRADA GORAŽDA Posla ima i policija - Goražde PRESS

Breaking

12. 10. 2017.

UTRKA ZA PREDSJEDNIKE MJESENIH ZAJEDNICA GRADA GORAŽDA Posla ima i policija

Nezapamćena utrka za Predsjenika 20. mjesnih zajednica na području Grada Goražda. Pišu se peticije, lobira, posla imaju i policijske patrole a kandidati se ubacuju gotovo do samog datuma izbora.

Da li je sve po zakonu ili ne odlućit će nadležni. Na prvi pogled ne toliko bitna pozicija je ona očito staza za neku od Gradske ili Skupštinske stolice.

Eldin Parganlija kandidat za Predsjenika mjesene zajednice Hubjeri predao je jučer listu sa 50. imena potpisnika koji su mu dali podršku za ovu poziciju i koji prema njegovim riječima ukazuju na brojne nepravlinosti tokom izbora u ovoj mjesnoj zajednici.

- Svi kandidati sa liste trebali su da dostave dokumentaciju za kandidatsku listu do 25. Septembra, međutim prekršen je Statut jer su oni poslije 25. Septembra ubacili novog kandidata na listu - kaže Eldin Parganlija.

Izbori za Predsjenike mjesnih zajednica nikada nisu izazvali ovoliko bure među stanovnicima Goražda a pozicija Predsjenika mjesne zajednice primaljiva je i onima koji već sjede na jednoj od Gradskih ali i Skupštinskih klupa.

Statut za Predsjenika mjesne zajednice nalaže da nakon dva uzastopna mandata slijedi pauza ali to ne ometa pojedine već bivše Predsjednike da predlože za novog nekog iz svoje obitelji pa čak i suprugu. No neki i od Vijećnika ponovo žele poziciju Predsjenika.

Viječnici DF-a uložili su amandman da lica koja su Viječnici ne mogu biti i kandidati za Predsjenika mjesne zajednice jer je po njihovom mišljenju ovo klasični sukob interesa.

U slučaju Parganlije pomoćnica gradonačelnika Samira Drakovac istiće da nije bilo nepravilnosti.

- Ja želim da on iskoristi sva svoja prava, on je o Statutu komentarisao na mjestu održavanja izbora što je jako ružno gdje sam ja rekla da ću pozvati policiju jer ometa proceduru sprovođenja izbora, on se nalazi već na listi i svaki njegovom komenar kao strane koja nije postigla svoje željene rezultate dovodi se u subjektivnu ulogu a ne u objektivnu -  istiće Drakovac.

Bilo je glasanja za dva ili više kandidata na listi ali su ti listići nevažeći.

- Na svakom listićnu stoji da je ispravno glasanje ako se zaokruži samo jedan od kandidata sa liste - navodi Samira Drakovac.



Goražde PRESS

Stranice