U Goraždu održan Okrugli sto o unaprijeđenju zapošljavanja u javnom sektoru - Goražde PRESS

Breaking

13. 12. 2017.

U Goraždu održan Okrugli sto o unaprijeđenju zapošljavanja u javnom sektoru

U Goraždu je održan Okrugli sto na temu” Transparentno i meritorno zapošljavanje u javnom sektoru u Bosansko podrinjskom kantonu. Goražde” koji su organizovali Centri civilnih inicijativa ( CCI). Ovaj skup u Goraždu kome su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, nevladinih organizacija i strukovnog sindikata, realizovan je u sklopu kampanje “ Sposobni, a ne podobnim” s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

-Nacrt Zakona o državnoj službi u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koji je usvojen polovinom godine, predstavlja značajan iskorak u modernizaciji, profesionalizaciji i depolitizaciji državne službe.CCI izražava svoju principijelnu podršku donošenju navedenog Zakona posebno naglašavajući važnost odredbi koje se tiču jasnog razgraničavanja državne službe od političkih funkcija, zatim izbora najbolje rangiranih kandidata za prijem u državnu službu, tj. Izbor po listi, a ne sa liste kandidata, te ograničavanje mandata rukovodilaca uprava i upravnih organizacija, čime se postiže viši nivo depolitizacije, profesionalizacije i kntinuiteta državne službe. Nadamo se da će se Prijedlog Zakona što prije naći na dnevnom redu Skupštine i biti konačno usvojen, bez narušavanja navedenih odredbi – rekao je ovom prilikom Adis Arapović, program menadžer CCI-a.

Nakon što je usvojen u formi Nacrta i obavljenih javnih rasprava, u daljoj proceduri trebala je da uslijedi izrada Prijedloga Zakona i njegovo upućivanje prema Vladi, potom i Skupštini BPK Goražde. No, to se do dana održavanja ovog Okruglog stola ( 13. decembar), nije desilo
-Poslije obavljenih javnih rasprava uslijedile su dalje konsultacije sa međunarodnim institucijama kao i domaćim. Ističem ovaj put konsultacije sa Savezom opština i gradova koji do danas nije dostavio mišljenje. Ukoliko ga ne dobijemo, ja vjerujem da će Prijedlog Zakona biti na narednoj sjednici Vlade- kaže Radmila Janković, ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde.

Ministrica Janković cijeni da usvojeni Nacrt Zakona o državnoj službi u BPK Goražde prati reformske procese u BiH, da je u skladu sa reformom javne uprave, sa reformskom agendom u Federaciji BiH i da unaprijeđuje principe državne uprave.

Prijedlog Zakona o državnoj službi u BPK Goražde, obzirom da je od usvajanja Nacrta proteklo gotovo pola godine, trebao bi se što skorije naći dnevnom redu Skupštine i biti konačno usvojen. Potrebno je osigurati da prilikom usvajanja Zakona ne dođe do narušavanja najvažnijih odredbi kao što su: izbor najbolje rangiranih kandidata za prijem u državnu službu, tj. izbor po listi, a ne sa liste kandidadata; jasno razgraničavanje državne službe od političkih funkcija; te ograničavanje mandata rukovodilaca uprava i upravnih organizacija – rečeno je na Okruglom stolu u Goraždu.



Goražde PRESS / Glas Goražda

Stranice